| Ihned po tolik "oblÃbeném" update Steamu, který vyÅ¡el v tomto roce, jsem se potýkal s obrovským problémem, zvaným FPS. V dobÄ›, kdy vznikla hra Counter-Strike (vÃce jak 10 let) jsem mÄ›l na svém starém PC celkem stabilnÃch 100 FPS, ale teÄ pÅ™iÅ¡lo nÄ›co neÄekaného...
Najednou na mém výkonném hernÃm notebooku neÅ¡lo 100 FPS dosáhnout a co bylo horÅ¡Ã, hra byla naprosto nehratelná, protože v samotném menu hry, kde má každý FPS 100, jsem nemÄ›l vÃc jak 80. Na běžném Public serveru s 20ti sloty bylo FPS 50 a o takových hernÃch módech Å¡koda mluvit. Nezbývalo mi nic jiného, než se stát po tolika letech steamaÅ™enà nonsteam hráÄem, kde tento problém nenà (jak vÅ¡ichni vÃme, update steamu nemá na nonsteam žádný vliv)
Co se zkoušà při malém FPS, aneb babské rady:
1. Aktualizovat grafické ovladaÄe
- tÃm by mÄ›l zaÄÃt asi každý, kdo má s FPS problémy. No bohužel v tomto problém nebyl.
2. Vypnout vertikálnà synchronizaci
- jakmile FPS nejde nad 60 je problém právÄ› v tomto. V mém pÅ™ÃpadÄ› v tomto problém nebyl.
3. Nastavit FPS max na 100
- mnoho klientů má v základu omezené FPS v configu a je potÅ™eba omezenà zruÅ¡it pÅ™Ãkazem fps_max 100. V mém pÅ™ÃpadÄ› v tomto problém nebyl.
SamozÅ™ejmÄ› existuje X dalÅ¡Ãch způsobů jak zvýšit FPS, jako napÅ™Ãklad zhorÅ¡enà kvality modelů, zmenÅ¡enà rozliÅ¡enà a tak podobnÄ›, ale nebavÃme se zde o 10 let starém PC, který by tyto problémy mohl mÃt, takže to tu rozebÃrat nemá smysl.
Můj boj s FPS jsem pomalu vzdával, když právÄ› dnes jsem narazil na zahraniÄnà návod, který můj problém vyÅ™eÅ¡il. FPS nejde pod 100.
V Äem byl problém?
VÅ¡e způsobil již zmiňovaný update Steamu, který Å™ekl grafickým ovladaÄům nÄ›co ve smyslu "Counter-Strike 1.6 nepotÅ™ebuje výkon" a tak hra zaÄala Äerpat energii pouze ze slabé integrované grafické karty. Normálnà uživatel nemá Å¡anci zjistit, že se nÄ›co takového stalo a hlavnÄ› by ho nic takového nenapadlo, když vÅ¡e fungovalo tak dlouho bez problémů.
Řešen�
Je to celkem snadné. StaÄà ruÄnÄ› urÄit pro hru CS 1.6 grafickou kartu.
NVIDIA:
JdÄ›te do Ovládacà panel NVIDIA a tam vyberte možnost Spravovat 3D nastavenÃ
Hned vedle záložky Globálnà nastavenà je záložka Nastavenà programu
Klikněte na Přidat a zvolte Half-Life Louncher (hl.exe)
Potom vyberte preferovaný grafický procesor - Vysokovýkonný procesor NVIDIA
TeÄ už staÄà nastavenà jen Uložit a FPS by mÄ›lo být v normálu
Pokud vám nejde grafiku vybrat (stejnÄ› jako mÄ›) je nutné udÄ›lat následujÃcÃ:
Stáhněte si program InvidiaInspector na této stránce
Po extrahovánà na plochu jej Spusťte, vedle Driver version, je button který stiskněte
hned nahoÅ™e vyberte profil: Half Life (můžete vypsat ruÄnÄ›)
JeÄte úplnÄ› dolů do možnostà Other, možnost Enable application for Optimus
Možnost: SHIM_RENDERING_MODE_ENABLE a v pravém hornÃm rohu Apply changes
No a teÄ už jen staÄà znovu otevÅ™Ãt Ovládacà panel NVIDIA a už půjde zmÄ›nit grafika u programu Half-Life
Snad to někomu pomůže. |